Namijenjen je za
suzbijanje bolesti: PAKIRANJE od 40 g i 1
kg registrirano je i za neprofesionalne korisnike AMATERE. vinove loze— pepelnice količini od
10 – 20 g na 10 l vode u fazi kada su izboji dugi 10 cm. U periodu od cvatnje do
sazrijevanja bobica sredstvo se koristi u količini od 20 – 40 g na 10 l vode.
Najveća dopuštena količina sredstva je 6 kg/ha uz utrošak vode 500 – 1500 l /
ha.— akarinoze i erinoze
za smanjenje napada grinja u količini od 100 g na 10 l vode. Najveća dopuštena
količina sredstva je 15 kg/ha uz utrošak vode 500 – 1500 l / ha. Kod suzbijanja grinja
preporučljivo je koristiti više koncentracije sredstva. Sredstvo se smije
primijeniti 8 puta tijekom vegetacije, uz uobičajeni razmak od 10 dana između
primjena.Jabuke— pepelnice u
koncentraciji 0,5 – 0,6% (50 – 60 g u 10 l vode) za primjenu prije cvatnje, i u
koncentraciji od 0,3 – 0,5% (30 – 50 g u 10 l vode) za primjenu poslije cvatnje
jabuke.Sredstvo se smije
primijeniti najviše četiri puta godišnje u istom nasadu. Krastavosti u
količini od 20 – 30 g na 10 l vode nakon cvatnje. Najveća dopuštena količina
sredstva je 6 kg/ha uz utrošak vode 1000 – 1500 l / ha. Sredstvo se smije
primijeniti 8 puta tijekom vegetacije, uz uobičajeni razmak od 7 dana između
primjena. Kruške— krastavosti u
količini od 20 – 30 g na 10 l vode nakon cvatnje. Najveća dopuštena količina
sredstva je 6 kg/ha uz utrošak vode 1000 – 1500 l / ha. Sredstvo se smije primijeniti
8 puta tijekom vegetacije, uz uobičajeni razmak od 7 dana između primjena. Breskve, nektarine,
marelice, trešnje i šljive— pepelnice u količini
od 30 – 40 g na 10 l vode nakon cvatnje. Najveća dopuštena količina sredstva je
6 kg/ha uz utrošak vode 500 – 1500 l / ha. Sredstvo se smije
primijeniti 8 puta tijekom vegetacije, uz uobičajeni razmak od 7 dana između
primjena. Lijeski i orahu— pepelnice u količini
od 20 – 50 g na 10 l vode. Najveća dopuštena količina sredstva je 5 kg/ha uz
utrošak vode 500 – 1000 l / ha. Sredstvo se smije primijeniti 8 puta tijekom
vegetacije, uz uobičajeni razmak od 7 dana između primjena.— ljeskove grinje za
smanjenje napada grinje u količini od 20 – 50 g na 10 l vode. Najveća dopuštena
količina sredstva je 5 kg/ha uz utrošak vode 500 – 1000 l / ha. Suzbijanje ljeskove
grinje provodi se u rano proljeće, u fazi bubrenja i otvaranja pupova. Kod
suzbijanja grinja preporučljivo je koristiti više koncentracije sredstva. Sredstvo se smije
primijeniti 2 puta tijekom vegetacije, uz uobičajeni razmak od 7 dana između
primjena. Badema— pepelnice u količini
od 20 – 50 g na 10 l vode. Najveća dopuštena količina sredstva je 5 kg/ha uz
utrošak vode 500 – 1000 l / ha. Sredstvo se smije primijeniti 8 puta tijekom
vegetacije, uz uobičajeni razmak od 7 dana između primjena. Avokada, kakija
(japanske jabuke), papaje i manga— pepelnice u količini
od 20 – 50 g na 10 l vode. Najveća dopuštena količina sredstva je 7,5 kg/ha uz
utrošak vode 500 – 1500 l / ha. Sredstvo se smije primijeniti 8 puta tijekom
vegetacije, uz uobičajeni razmak od 7 dana između primjena. Jagode (na otvorenom i
u zaštićenom prostoru) Pepelnice u količini
od 5 kg/ha uz utrošak vode 500 – 1000 l / ha. Sredstvo se smije primijeniti 8
puta tijekom vegetacije, uz uobičajeni razmak od 10 do 14 dana između primjena. Jagodine grinje u
količini od 5 – 7,5 kg/ha uz utrošak vode 500 – 1000 l / ha. Sredstvo se smije
primijeniti 8 puta tijekom vegetacije, uz uobičajeni razmak od 10 do 14 dana
između primjena. Hmelja pepelnice u količini
od 5 kg/ha uz utrošak vode 500 – 1000 l / ha. Sredstvo se smije primijeniti 6
puta tijekom vegetacije, uz uobičajeni razmak od 14 dana između primjena. Maline i borovnice— pepelnice u količini
od 7,5 – 12 kg/ha uz utrošak vode 1000 – 2000 l / ha. Sredstvo se smije
primijeniti 8 puta tijekom vegetacije, uz uobičajeni razmak od 7 dana između
primjena. Mrkve, cikle, rotkvice,
lukolisne kozje bradice (vrtni turovac), pastrnjka, graha, graška, luka i
češnjaka— pepelnice u količini
od 3 – 4 kg/ha uz utrošak vode 500 – 1000 l / ha. Sredstvo se smije primijeniti
8 puta tijekom vegetacije, uz uobičajeni razmak od 7 do 10 dana između
primjena. Rajčice, paprike i
patlidžana— pepelnice, koprivine
grinje i hrđaste grinje rajčice u količini od 3 kg/ha uz utrošak vode 500 –
1000 l / ha. Sredstvo se smije primijeniti 8 puta tijekom vegetacije, uz
uobičajeni razmak od 7 do 10 dana između primjena. Dozvoljeno je tretirati na
otvorenom i u zaštićenom prostoru. Krastavca, tikvice,
tikve, dinje i lubenice— pepelnice u količini
od 3 kg/ha uz utrošak vode 500 – 1000 l / ha. Sredstvo se smije primijeniti 8
puta tijekom vegetacije, uz uobičajeni razmak od 7 do 10 dana između primjena.
Dozvoljeno je tretirati na otvorenom i u zaštićenom prostoru. Kupusa, cvjetače, brokule
i kelja pupčara (na otvorenom prostoru)— pepelnice u količini
od 3 kg/ha uz utrošak vode 500 – 1000 l / ha. Sredstvo se smije primijeniti 8
puta tijekom vegetacije, uz uobičajeni razmak od 7 do 15 dana između primjena. Salate, endivije,
kovrčave endivije (frizijske), matovilca, špinata, radiča i cikorije (na
otvorenom prostoru)— pepelnice u količini
od 4 kg/ha uz utrošak vode 500 – 1000 l / ha. Sredstvo se smije primijeniti 8
puta tijekom vegetacije, uz uobičajeni razmak od 7 do 10 dana između primjena. Artičoke— pepelnice u količini
od 3 – 5 kg/ha uz utrošak vode 500 – 1000 l / ha. Sredstvo se smije
primijeniti 8 puta tijekom vegetacije, uz uobičajeni razmak od 7 do 10 dana
između primjena. Krumpira— pepelnice u količini
od 5 kg/ha uz utrošak vode 500 – 1000 l / ha. Sredstvo se smije primijeniti 8
puta tijekom vegetacije, uz uobičajeni razmak od 7 dana između primjena. Suncokreta— pepelnice u količini
od 5 kg/ha uz utrošak vode 500 – 1000 l / ha. Sredstvo se smije primijeniti 2
puta tijekom vegetacije, uz uobičajeni razmak od 7 dana između primjena. Soje— pepelnice u količini
od 5 kg/ha uz utrošak vode 600 – 1000 l / ha. Sredstvo se smije primijeniti 2
puta tijekom vegetacije, uz uobičajeni razmak od 7 dana između primjena. Pšenice, ječma, zobi i
raži— pepelnice u količini
od 7,5 – 10 kg/ha uz utrošak vode 200 – 600 l / ha. Sredstvo se smije
primijeniti 3 puta tijekom vegetacije, uz uobičajeni razmak od 14 dana između
primjena. Šećerne repe— pepelnice u količini
od 7,5 – 10 kg/ha uz utrošak vode 200 – 600 l / ha. Sredstvo se smije
primijeniti 2 puta tijekom vegetacije, uz uobičajeni razmak od 14 dana između
primjena. Duhana— pepelnice u količini
od 4 kg/ha uz utrošak vode 500 – 1000 l / ha. Sredstvo se smije primijeniti 8
puta tijekom vegetacije, uz uobičajeni razmak od 7 dana između primjena. Drvenastog šumskog
bilja u rasadniku— pepelnice u količini
od 5 kg/ha uz utrošak vode 500 – 1000 l / ha. Sredstvo se smije primijeniti 3
puta tijekom vegetacije, uz uobičajeni razmak od 7 dana između primjena. Ruže— pepelnice ruže u
koncentraciji od 0,35% (35 g u 10 l vode) najviše četiri puta godišnje u istom
nasadu, odnosno kulturi. Begonije, cinerarije,
krizanteme i hortenzije— pepelnice u
koncentraciji 0,2% (20 g u 10 l vode) najviše četiri puta godišnje u istom
nasadu, odnosno kulturi. CHROMOSUL 80 je
kontaktni preventivni fungicid s popratnim akaricidnim djelovanjem. Prednosti pripravka
CHROMOSUL 80 su što se vrlo jednostavno koristi, nema prašine, lako se dozira,
brzo i lako se otapa u vodi, nema taloženja u prskalici, ne pjeni se, nema
ožegotina na lišću i izbojima. Količinu sredstva
potrebno je prilagoditi razdoblju vegetacije, pritisku bolesti i osjetljivosti
sorte. U primjeni nije opasan
za pčele. Na temperaturama ispod
16°C djelotvornost mu je smanjena. FITOTOKSIČNOST se može
pojaviti na temperaturama višim od 28°C.Na osjetljivim sortama
jabuke (crveni Delišes) koristiti niže preporučene koncentracije. Ne smije se koristiti
na jabukama sorte Cox-orange, Ontario i Berlepsh. Pripravak se ne smije
koristiti 21 dan prije niti 21 dan poslije primjene uljnih sredstava. Treba izbjegavati
primjenu u punoj cvatnji. Ne preporučuje se
miješanje sa propamokarbom, kaptanom, uljnim sredstvima, bupirimatom i
folpetom. Za zadnje tretiranje u
vinogradima ne treba miješati s ditiokarbamatnim fungicidima jer im značajno
povisuje perzistentnost. KARENCA:7 dana za hmelj,
krastavac, tikvicu i tikvu14 dana za jabuku,
krušku, breskvu, nektarinu, marelicu, trešnju i šljivu21 dan za borovnicu28 dana za vinovu lozu35 dana za pšenicu,
ječam, zob i raž OVP za lijesku, badem,
avokado, kaki (japansku jabuku), papaju, mango, jagodu, malinu, mrkvu, ciklu,
rotkvicu, lukolisnu kozju bradicu (vrtni turovac), pastrnjak, grah, grašak,
luk, češnjak, rajčicu, papriku, patlidžan, dinju, lubenicu, kupus, cvjetaču,
brokulu, kelj pupčar, salatu, endiviju, kovrčavu endiviju (frizijsku),
matovilac, špinat, radič, cikoriju, artičoku, krumpir, suncokret, soju i
šećernu repu. Nije primjenjiva u
duhanu, drvenastom šumskom bilju u rasadniku, ruži, begoniji, cinerariji,
krizantemi i hortenziji. | ||